fbpx
Turistično informacijski center Hrpelje - Kozina | Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina | Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80 | E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si
Visit Brkini

Ekološka kmetija pr’ Birtovih

Prešnica 39, 6240 Kozina

Telefon: +386 5 680 14 95

GSM: +386 41 437 104

E-mail: info@pr-birtovih.si

Spletna stran


Kmetija Pr Birtovih je kmetija z zelo dolgo zgodovino. Ime se je izoblikovalo pred davnimi desetletji, ko so naši predniki pridelovali poljske pridelke, vino in sir ter doma organizirali osmice. Po približno 80 letih, so se odločili gostinstvo obuditi in tako ljudem ponuditi doma pridelano zelenjavo, sadje, meso ter ostale kmetijske pridelke. Poleg pogostitve, na kmetiji potekajo tudi mnoge aktivnosti.

Če se želite odmakniti od vsakdanjega vrveža bo naša kmetija pravi cilj. V sklopu izletniške kmetije je urejen tudi prostor za piknike, kolesarske poti ter pešpoti, nudijo pa tudi jahanje lipicancev in izposojo koles.

V bližini si lahko ogledate Socerbski in Črnokalski grad, se odpravite na bližnji Slavnik (dvourna lahka označena pot, primerna tudi za družine z majhnimi otroki), si ogledate Škocjanske jame ali pa se odpravite do morja, ki je od Prešnice oddaljeno le 20 minut vožnje.

Kmetija Pr Birtovih se nahaja v  Prešnici. Prešnica leži ob vznožju južnega pobočja pogorja Slavnika, na nadmorski višini 540 metrov. Sama vas naj bi dobila ime po potoku, ki je tekel skozi vas. Ker je bil hudourniškega značaja in se je večkrat presušil, so ga imenovali Presušnica. Iz tega naj bi se izoblikovalo ime Prešnica. Potok je do današnjih dni povsem presahnil, za sabo pa je pustil strugo, nekaj mostov in grap, ki služijo svojemu namenu le ob večjem deževju.

Nastanek vasi ni natančneje raziskan, prva do sedaj najdena pisna omemba vasi pa sega v leto 1304, v »diplomatski noti« fevdnih gospodov Istre in Trsta. Tako smo leta 2004 praznovali 700 »obletnico« Prešnice.


 

© 2016, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane

Parse error: syntax error, unexpected '?' in /var/www/vhosts/hrpelje-kozina.si/visit-brkini.com/wp-content/plugins/official-facebook-pixel/core/FacebookServerSideEvent.php on line 94