fbpx
Turistično informacijski center Hrpelje - Kozina | Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina | Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80 | E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si
Visit Brkini

Jama Dimnice

Med vasema Slivje in Markovščina, ob cesti Kozina–Reka, sta dve okoli 40 m globoki brezni, povezani z rovom. Zunanji zrak se pozimi spusti v večje brezno in skozi manjšega iztiska toplejši jamski zrak. Slednji na stiku z zunanjim kondenzira, kar se kaže kot steber »dima«. Nekdaj so okoličani domnevali, da izhaja iz hudičeve prekajevalnice mesa ali dimnice.

Dimnice je okoli osem kilometrov dolga in 180 m globoka pretočna jama z rovi v dveh nadstropjih. Zgornji so suhi in lepo zakapani, z urejenimi turističnimi potmi. Po spodnjih se pretaka potok, ki ponika v slepi dolini Velike Loče in se steka v izvir Rižane. Največja izjemnost jame z okolico je »šolska zbirka« pojavov na stiku kraškega z normalnim reliefom in podzemlja s površjem, različnih procesov, ki oblikujejo kraške votline, kapniških tvorb za Guinnessovo knjigo rekordov in dokazov človekovega sožitja z naravo in preteklostjo.

Redni obiski po turističnih poteh: vsako nedeljo ob 15.30 uri ali po dogovoru (tudi naravoslovni dnevi in jamski trekingi)

Jamarsko društvo Dimnice Koper

Info: +386 41 693 014

dimnice.si

© 2016, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane

Parse error: syntax error, unexpected '?' in /var/www/vhosts/hrpelje-kozina.si/visit-brkini.com/wp-content/plugins/official-facebook-pixel/core/FacebookServerSideEvent.php on line 94